Det rammer alt for mange familier i Danmark!

Der findes en person med et alkoholproblem eller et misbrug, i næsten alle danske familier. De seneste tal fra sundhedsstyrelsen, viser at næsten 900.000 danskere krikker mere end hvad sundhedsstyrelsen anbefaler og tæt på 600.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol. For nogle kommer problemet helt tæt på, og alt for mange børn vokser op i en dysfunktionel familie med en mor eller en far, som drikker alt for meget. Udefra kan det være rigtig svært at spotte, da langt de fleste misbrugere ser helt almindelige ud og har et arbejde som så mange andre. Men bag facaden er det noget helt andet. Det kan have mange negative konsekvenser for hele familien og andre nære relationer, men for børnene kan det give varige mén, resten af livet.

Hvor mange børn har oplevet dette?

Det er rigtig svært at vide hvor mange børn det helt reelt går ud over, da det for mange er rigtig tabu belagt og bliver ofte holdt hemmeligt. Men i en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed svarede 19,3 % af de adspurgte, som var mellem 18 og 64 år, at de i deres barndom og ungdom havde boet sammen med en voksen, der havde et alkoholproblem. Så vi ved at dette rammer rigtig mange børn og familier.

Hvilke konsekvenser kan det have?

Det kan have store konsekvenser her og nu, men også for resten af livet. Mange børn som er vokset op i familier med alkohol og misbrug, oplever selv at få de samme problemer senere i livet. Langt de fleste børn fra disse familier får ikke opfyldt alle de vigtige behov et barn har og de oplever i perioder blandt andet svigt, stress, utrygge situationer, voldeligt adfærd og rigtig mange børn bliver overladt til sig selv og skal agere voksen i mange situationer i en alt for tidlig alder. Langt de fleste børn tør ikke tale om det i skolen eller til andre, da de er bange for at miste deres forældre.

Hvem har brug for hjælp og hvor er hjælpen?

Hos A misbrugsbehandling hjælper vi hver dag familier med at slippe fri af misbrug og få vendt kurven. Ofte hører vi fra pårørende eller misbrugeren selv, at de ikke er sikker på om de har et problem da de jo står op hver dag og passer deres arbejde, eller jeg har jo bil og hjem og drikker ikke hver. Rigtig mange forbinder et misbrug med ham eller hende på bænken. Det handler faktisk ikke om hvor meget man drikker, hvor man drikker eller hvad man drikker. Nej det handler om hvor mange konsekvenser det har. Stort set ingen formår at komme fri fra et misbrug alene. Der er brug for professionel hjælp! Se hvordan vi kan hjælpe, lige her

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig