Dette indhold er sponsoreret
En seng består af mange komponenter såsom ben, sengebund, springmadras og topmadras. Denne artikel tager et særligt hensyn til topmadrasser. Du kan finde masser af fine topmadrasser hos Delfin Sengecenter via linket. Så hvilken topmadras skal man lige vælge? Skal man overhovedet bruge en topmadras? Hvad er der af forskellige valgmuligheder, når det kommer til topmadrasser? Det vil denne artikel se nærmere på, så læs videre, hvis du vil vide mere om topmadrasser.
Den helt rigtige topmadras kan være afgørende for din liggekomfort og for din søvn, men hvis din seng generelt er meget slidt, fjedrene ikke er, hvad de har været, og selve sengen er ved at brase sammen, så kan ingen topmadras gøre en forskel. I denne situation skal du først og fremmest ud at lede efter en ny seng og så se dig omkring efter en topmadras bagefter.
Modsat fjedrene i din seng, som har en levetid på op til 15-20 år, så er en topmadras din primære berøringsflade med sengen, og topmadrasser har derfor en kortere levetid (omkring 3-8 år, afhængigt af kvaliteten og brugshyppigheden). Du kan med fordel købe dig en rullemadras til at lægge mellem topmadrassen og dig selv, dette vil forlænge topmadrassens levetid betydeligt samt gøre pletter lettere at vaske af. Eller alternativt kan man smide rullemadrassen ud, da den er billigere end en topmadras.
De to mest hyppigt anbefalede typer af topmadrasser er dem med memoryskum og dem med latex-skum. Så hvad er fordelene ved disse to typer? Det vil være emnet for den næste sektion.
Memoryskum-topmadras
En topmadras med memoryskum gør sig særlig bemærket ved det faktum, at den kan tilpasse sig kroppen, hvilket betyder, at den kan tilpasse sig alverdens former for liggepositioner og kropstyper og dermed give god, individuel liggekomfort. Dette kan være medhjælpende til at forebygge kredsløbsproblemer, led- og muskelsmerter med mere.
Man skal være opmærksom på et par forskellige ting, når man køber en memoryskum-madras. Hårdheden, som også kaldes densiteten, er ofte angivet som medium eller fast. Det anbefales, at man vælger medium, for hvis man ønsker sig en hårdere madras, skal man gå med en latexmadras. Latexmadrassen udlægges i næste sektion.
Kvaliteten og tykkelsen er også vigtige komponenter. Jo højere vægt, jo bedre kvalitet er topmadrassen. Tykkelsen ligger typisk mellem 40 og 80 mm, og det anbefales, at man vælger en tykkelse i den høje ende, når man skal købe memoryskum-topmadras.
Latex-topmadras
Latex-topmadrasser adskiller sig fra memoryskum-madrasser ved, at åndbarheden er meget høj, samt at støtten har mange forskellige punkter. Så hvis du vil have en fast topmadras, der giver god støtte samt god åndbarhed, så er det en latex-madras, du skal have fingrene i.
Det anbefales, at man vælger en latex-topmadras fra Europa, og ikke fra Asien for eksempel. Tykkelsen på latexmadrasser fra Europa er som regel mellem 50-60 mm, hvilket også er den anbefalede tykkelse.
Nu ved du lidt mere om de to bedste former for topmadrasser, så er det op til dig at vælge, hvilken der passer bedst til dine behov.